Algemeen
Motten veroorzaken schade aan o.a. wollen kleding, huiden, katoenen produkten, zaden en etenswaren, vaak denkt men te kunnen volstaan met het doodslaan van de kleine vliegende motjes.
Dat is echter onvoldoende om schade door vraat van de motten te voorkomen.
het is namelijk niet de volwassen mot die voor de schade zorgt maar de larve van deze mot. Er kan dus al sprake zijn van ernstige schade voordat de eerste vliegende motten worden gezien.
De eerste tekenen van een mottenprobleem is de aanwezigheid van beschadigingen in stoffen.
Leefwijze
Motten zijn kleine vlinderachtige insecten, meestal minder dan een centimeter lang. Naast de textielaantastende soorten, zijn er ook motten die voorraden granen of gedroogde vruchten aantasten zoals cacaomot, meelmot, of vruchtmot.
Er is sprake van een aantasting door motten als u larven, poppen en aangetaste kleding vindt. Het risico op aantasting is het grootst als textiel lange tijd op een rustige, donkere plek ligt opgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer of een niet gebruikte slaapkamer. Gebruik bij twijfel een lijmval om de aanwezigheid van motten vast te stellen.
Wering
De wering van motten vindt plaats door het schoonhouden en regelmatig luchten van kleding en het regelmatig controleren van produkten die te lang blijven staan.
Indien de motten ergens worden aangetroffen dient men altijd de bron van aantasting te lokaliseren en deze zonodig te verwijderen, daarna moeten de naden en kieren behandeld worden met een bestrijdingsmiddel.
Verpak kleding en textiel dat u een tijd niet zult gebruiken in gesloten plastic zakken of koffers. Gebruik lavendel, kamfer of cederhout om motten uit kasten te weren.
Schade
Textielaantastende motten kunnen ernstige schade toebrengen aan kleding, stoffen, bont, leer en tapijt.
Bestrijding
Lijmvallen lokken de mannelijke motten met feromonen, waarna ze door de lijm op de val blijven plakken. De lokstof is twee maanden werkzaam. Eén mottenval is voldoende voor een ruimte tot maximaal 30 m2. Controleer de val regelmatig op ingevlogen motten.
De mottencassette beschermt textiel tegen motten door dichloorvos, een ademhalingsgif. De cassette geeft de stof gedurende vier tot zes maanden geleidelijk af en de mot neemt het op in zijn lichaam. Hang de cassette zo op dat de lucht eromheen kan circuleren en breng de cassette niet in direct contact met kledingstukken.