Uiterlijk
De huisstofmijt is met het blote oog nauwelijks zichtbaar en is zonder de poten gemeten ca. 0,4 mm lang en wit van kleur.
Leefwijze
De huisstofmijt komt in Nederland zeer algemeen voor in woningen, bedrijfspanden etc. Vroeger werd de huisstofmijt alleen aangetroffen in gelooide huiden, maar sinds de jaren zestig worden zij ook veelvuldig gesignaleerd in huisstof, matrassen en met stof beklede banken en stoelen.
De huisstofmijt leeft van schilfertjes van de menselijke huid. Een temperatuur van ongeveer 25 graden is voor de huisstofmijt ideaal, dus de uitvinding van de centrale verwarming en isolatie van woningen werken in zijn voordeel. Daarnaast hebben ze een luchtvochtigheid van 50-80 % nodig voor een goede ontwikkeling. Normaal gesproken komt de huisstofmijt in aanvaardbare aantallen voor in een woning. Afhankelijk van o.a. bovenstaande factoren kan dat echter zeer grote vormen aannemen.
In het begin van de herfst komen de grootste aantallen mijten voor.
Schade
De laatste jaren wordt duidelijk dat een groot deel van de toename van allergische reacties bij mensen (zoals astma) wordt veroorzaakt door de huisstofmijt. Met name de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt zijn de boosdoeners. Circa 10 % van de bevolking is overgevoelig voor de huisstofmijt. Allergische personen kunnen eczeem oplopen.
Wering/Preventie
Zorg voor voldoende ventilatie in leef- en kruipruimtes en hou de relatieve vochtigheidsgraad beneden de 50 %.
Gebruik schoonmaakmiddelen zoals Acarosan wat verkrijgbaar is bij de apotheek, voor het behandelen van tapijten. Dit middel doodt namelijk eerst de huisstofmijt en hun allergenen waardoor ze gemakkelijk met de stofzuiger opgezogen kunnen worden. Textiel kan men het beste wassen in de wasmachine op een temperatuur van 60 °C.
Laat ’s nachts geen vuil vaatwerk staan en hou de afvalemmers goed gesloten. Een enkele exemplaar dat toch binnen is gekomen kan men handmatig verwijderen. Ook kunt u naden en kieren afkitten en ventilatiegaten in gevels voorzien van insectengaas.